Rizici koje sjedenje donosi

Gledate puno TV-a? Surfate webom satima? Vjerojatnije je da ćete imati prekomjernu težinu ili pretilost jer sjedenje satima upravo time rezultira. Neće vam pomoći čak i ako vježbate svaki dan.

Može biti da ste često sami i radite na računalu. Ako vam ovo poremeti san, možete postati još tjeskobniji. Uz to, previše vremena sami može vas natjerati da se povučete od prijatelja i voljenih, što je povezano sa socijalnom anksioznošću. Znanstvenici još uvijek pokušavaju otkriti točan uzrok.

Dugo sjedenje uništava vam i leđa. Sjedeći položaj stvara veliki stres na leđnim mišićima, vratu i kralježnici. Potražite ergonomsku stolicu – to znači da će biti prave visine i podupirati leđa na odgovarajućim mjestima. Ali upamtite: Bez obzira koliko vam ugodno bilo, leđa vam se ipak neće svidjeti nakon što ih sjedenje uništi. Ustanite i krećite se minutu ili dvije svakih pola sata kako biste držali kralježnicu u liniji.

Ako sjedite predugo i krv vam se može skupiti u nogama. To stvara dodatni pritisak u vašim venama. Mogle bi nateći, iskriviti se ili se izbočiti – ono što liječnici nazivaju proširenim venama. Liječnik vam može reći o mogućnostima liječenja ako je potrebno.

Starije odrasle osobe koje nisu aktivne mogu vjerojatnije oboljeti od osteoporoze (oslabljene kosti) i polako bi mogle postati nesposobne za obavljanje osnovnih svakodnevnih zadataka, poput kupanja ili nužnika. Ne morate izlaziti i trčati maraton ili se baviti poljoprivredom da biste ostali pokretni u svojim zlatnim godinama. Samo izbjegavajte sjedenje na kauču satima.

Možda je vjerojatnije da ćete dobiti rak debelog crijeva ili pluća. Što više sjedite, veće su šanse. Starije žene imaju veće šanse za rak dojke. To se ne mijenja ako ste superaktivni. Važno je koliko sjedite.

Radite više na svom danu – ustanite i istegnite se svakih pola sata ili tako nekako. Dodirnite nožne prste. Prošećite se po uredu. Stojite za svojim stolom dio dana. Sve ove neke sitne stvari mogu vam pomoći zaustaviti negativne učinke kad je pretjeran sjedenje u pitanju i održati vas na putu ka dobrom zdravlju.